Podrška očuvanju i razvoju tradicionalnih zanata u Srbiji

Bez autora
Mar 24 2013

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Vlade Republike Srbije raspisalo je danas konkurs za dodelu podsticajnih sredstava privrednim subjektima za razvoj tradicionalnih zanata u Srbiji u 2013. godini. Svrha dodele podsticajnih sredstava je očuvanje i unapređenje zanata koji su tradicionalni u Republici Srbiji, jačanja konkurentnosti proizvoda i usluga tih zanata na domaćem i inostranom tržištu i jačanja ekonomskog položaja privrednih subjekata u toj oblasti u uslovima ekonomske krize. Podsticajna sredstva su namenska i dodeljuju se kao bespovratna. Sredstva se dodeljuju za: unapređenje procesa proizvodnje na način koji ne ugrožava tradicionalnu tehnologiju karakterističnu za stari zanat, unapređenje proizvoda i/ili ambalaže proizvoda, unapređenje internet, audio, video i štampanih komunikacija privrednih subjekata, učešće privrednih subjekata na specijalizovanim sajmovima i izložbama u zemlji i inostranstvu u 2013. godini, a radi promocije proizvoda i usluga tradicionalnih zanata...

Podrška očuvanju i razvoju tradicionalnih zanata u SrbijiMinistarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Vlade Republike Srbije raspisalo je danas konkurs za dodelu podsticajnih sredstava privrednim subjektima za razvoj tradicionalnih zanata u Srbiji u 2013. godini.

Svrha dodele podsticajnih sredstava je očuvanje i unapređenje zanata koji su tradicionalni u Republici Srbiji, jačanja konkurentnosti proizvoda i usluga tih zanata na domaćem i inostranom tržištu i jačanja ekonomskog položaja privrednih subjekata u toj oblasti u uslovima ekonomske krize.

Podsticajna sredstva su namenska i dodeljuju se kao bespovratna.

Sredstva se dodeljuju za: unapređenje procesa proizvodnje na način koji ne ugrožava tradicionalnu tehnologiju karakterističnu za stari zanat, unapređenje proizvoda i/ili ambalaže proizvoda, unapređenje internet, audio, video i štampanih komunikacija privrednih subjekata, učešće privrednih subjekata na specijalizovanim sajmovima i izložbama u zemlji i inostranstvu u 2013. godini, a radi promocije proizvoda i usluga tradicionalnih zanata, unapređenje prodaje, kanala distribucije i promociju proizvoda i usluga tradicionalnih zanata, edukaciju zaposlenih u privrednom subjektima u oblasti marketinga.

Privredni subjekti u svojim prijavama mogu da konkurišu za dodelu podsticajnih sredstava za jednu ili dve namene od navedenih šest. Prijave u kojima nije navedena namena neće biti razmatrane.

Iznos podsticajnih sredstava može biti od 100.000 do 500.000 dinara po privrednom subjektu. Ukoliko vrednost namene prelazi maksimalni iznos podsticajnih sredstva, privredni subjekat obezbeđuje sopstvena sredstva za iznos razlike.

Tradicionalni zanat označava veštinu, naročito ručnog rada, kao i profesiju koja podrazumeva celokupan proces izrade unikatnih proizvoda i pružanja usluga, a koje su zasnovane na tradicionalnim znanjima i tehnologijama, upotrebom prirodnih materijala u procesu proizvodnje, uz korišćenje pretežno jednostavnih alata.

Tradicionalnim zanatom u smislu ove uredbe smatraju se stari zanati, umetnički zanati i domaća radinost, a prema klasifikaciji iz Pravilnika o određivanju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, načinu sertifikovanja istih i vođenju posebne evidencije izdatih sertifikata.

Privredni subjekat koji konkuriše za podsticajna sredstva prilaže odgovarajući pismeni dokaz o tome da je upisan u Evidenciju (Registar) sertifikovanih starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti koja se vodi u Ministarstvu finansija i privrede.

Pravo učešća na konkursu imaju privredna društva, zadruge i preduzetnici, upisani u registar Agencije za privredne registre, sa aktivnim statusom.

Prijava na obrascu PKTZ sa prilozima se podnosi Ministarstvu, do 12. aprila 2013. godine.

Blagovremeno primljene prijave će se smatrati one koje budu predate na pisarnici ili dostavljene poštom na adresu:
Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija
Nemanjina 22-26
11000 Beograd
sa naznakom “Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za tradicionalne zanate” - Ne otvarati

Dodatne informacije u vezi sa konkursom i konkursnom dokumentacijom se mogu dobiti putem telefona 011/3620-385.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik